Selecteer een pagina

reality

Stories
angela*

Geboren op straat

Angela’s moeder leefde als drugsverslaafde op de straten van Rio de Janeiro. De verslaving had haar in een mensonterende leefsituatie gebracht van alcohol- en drugsmisbruik. Met kleine diefstal en prostitutie kon ze net voldoende bij elkaar schrapen om haar verslaving in stand te houden. 

Hoe vaak de moeder van Angela zwanger is geweest en hoeveel broers en zusjes Angela heeft, weten we eigenlijk niet. We weten wel dat Angela op straat is geboren en al snel na de geboorte is weggeven of verkocht. Moeder verdween in de vergetelheid.

Toen Angela ongeveer de leeftijd van 9 jaar had bereikt, vond haar stiefmoeder dat ze klaar was en zette haar te koop voor prostitutie. Hoe lang ze werd misbruikt, weten we niet maar gelukkig wist ze op een dag te ontsnappen. In een safe house kon ze eindelijk gewoon kind zijn en naar school gaan. Omdat haar geboorte nooit was ingeschreven, kreeg ze een nieuwe gekozen geboortedatum. 

Angela is nu een gelukkig gehuwde jonge vrouw met een nieuwe identiteit en een mooie toekomst! 

julio*

Boekhouder

Julio heeft 5 broers en zussen. Wie zijn vader is, of die van zijn broers en zussen, dat weet hij niet. Van kinds af aan moest hij meehelpen om genoeg eten voor het vaderloze gezin bij elkaar te krijgen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ging hij bus in en bus uit om snoepjes te verkopen aan de gehaaste forensen op weg naar hun werk of huis. 

Rekenen had hij een beetje op school geleerd maar het meeste gewoon op straat. Want als je niet kunt rekenen dan kun je ook niet goed verkopen. Dan kunnen ze misbruik van de situatie maken en je te weinig betalen. Dus Julio zorgde er wel voor dat hij goed kon rekenen. 

Dit bleef ook niet onopgemerkt bij de lokale leider van de drugsbende en al snel werd hij gevraagd of hij de boekhouder van de bende wilde worden. Met een ‘salaris’ dat duizend keer meer was dan snoepjes verkopen, was de keuze voor Julio niet moeilijk. En aangezien hij geen wapen zou gebruiken, was het ook minder erg naar zijn mening. 

Julio zit op dit moment een jarenlange gevangenisstraf uit in een zwaarbewaakte gevangenis in Rio.

carlos*

Naar de top

Ook Carlos groeide op in een onfortuinlijke situatie. Zijn beide ouders moesten noodgedwongen hele lange dagen werken en waren nauwelijks thuis om voor de kinderen te zorgen. Carlos werd opgevoed door zijn oudere zus, die zelf nog maar een kind was.  

Carlos vond het leventje thuis saai en koos er liever voor om op straat rond te hangen. Daar waren stoere jongens met motoren en wapens. Het duurde ook niet lang of Carlos kon zijn ‘carrière’ in de bende beginnen, to groot verdriet van zijn machteloos toeziende ouders. In korte tijd maakte Carlos het tot rechterhand van de baas. 

Op een avond besloot Carlos dat hij wel een eigen bende kon beginnen en samen met 2 vrienden braken ze in bij de baas om wapens te stelen. Ze werden echter betrapt en zijn vrienden werden standrechtelijk geëxecuteerd. Zelf werd Carlos gemarteld en voor dood achter gelaten. Wonder boven wonder overleefde hij dit en werd in een safe house geplaatst.

Tegenwoordig heeft Carlos een gezin en werkt in de bouw.

Junior*

From drags to church

Voor veel mensen is het bijna onmogelijk om een menswaardig bestaan op te bouwen, hoe hard ze het ook proberen. Door een gebrek aan scholing en vaardigheden, vallen ze buiten de boot. De meeste mensen wonen in krottenwijken of, in het ergste geval, op de vuilnisbelt. Zo ook Junior die met 2 broers en een zus opgroeide in de vuilnis.

Toen zijn ouders uit elkaar gingen, werd de situatie alleen maar erger. Met zijn broers zwierf hij vanaf dat moment dag en nacht over de straat, zonder kleding en in leven blijvend door te eten van de vuilnis. Het eenzijdig en vaak bedorven voedsel maakte hem zwak en ziek. 

Met zijn broers werd hij geplaatst in een safe house waar hij kon aansterken met gezond voedsel en kon slapen in een fatsoenlijk bed. Ook werd zijn moeder geholpen met het oplossen van haar moeilijke situatie. 

Junior heeft zijn school afgemaakt en ging naar een Bijbelcursus. Hij vindt het fantastisch om anderen te vertellen over Jezus.